Wij zijn uitgenodigd mee te doen aan een besloten prijsvraag voor het transformeren van de waterzuivering aan de Zeeweg in Overveen tot het nieuwe gemeentehuis van Bloemendaal. De waterzuivering ligt in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het rechthoekige gebouw aan de zuidwest zijde van het bassin hebben we gesloopt. Hier hebben de nieuwe entree van het gemeentehuis gesitueerd, aan een groot verdiept plein dat tevens voor manifestaties en bijeenkomsten geschikt is doordat het aan twee zijden voorzien is van grote trappen.

De platte cilinder van de waterzuivering hebben we in het midden open gemaakt zodat er een donut ontstond. Hierin bevinden zich de openbare functies van het gemeentehuis. Daarboven hebben we, los van de cilinder, een ronde strook van kantoren gesitueerd.

Het gemeentehuis heeft een grote entreehal met een enorme ruimtelijke kwaliteit. In de entreehal hangt een brede trap die gericht is op de binnentuin. Deze afgesloten trap kan dienst doen als bijvoorbeeld trouwzaal. De bezoeker heeft zicht op de omgeving, het duinlandschap en de ronde binnentuin. Op het dak van de voormalige waterzuivering hebben we water aangebracht. Via twee smalle paden loop je van buiten, tussen het water door, naar de binnentuin.

terug