De aula van de school is een rechthoekige ruimte van ca 13x18m met een hoogte van ca 9m, gelegen op de eerste verdieping. De aula heeft een druppelvormige doorsnede met een afgeplatte bodem en wordt gekarakteriseerd door vijf dubbele gelamineerde houten spanten. In de prijsvraag werd ons gevraagd een visie te geven op de knelpunten in het gebruik en het aanzien van de aula.

Die aandachtspunten waren:

# Het podium had een vaste opstelling en moest (deels) verplaatsbaar en demontabel worden;

# De akoestiek was slecht;

# De verlichting was onvoldoende (regelbaar) en deels niet passend;

# De kleurstelling was vlak en saai;

Het Vossius Gymnasium besteedt veel aandacht aan theater en muziek. De aula is dé aangewezen plaats voor uitvoeringen.

Wij hebben de prijsvraag gewonnen door op de volgende wijze invulling te geven aan de knelpunten:

# Het nieuwe podium is geheel demontabel en bestaat uit rechthoekige en gebogen elementen. Er zijn verschillende opstellingen mogelijk waarbij desgewenst het podium verder de zaal in steekt.

# Om de akoestiek te verbeteren zijn tussen de houten spanten velours doeken gespannen. De zes doeken tussen de spanten hebben verschillende kleuren, van “champagne” tot “cognac”. De doeken zijn in punten genaaid, zodat er, samen met het effect van de extra aangebrachte spots, een richting naar het podium ontstaat.

# De authentieke samengestelde bolarmaturen die in het midden van de zaal hangen zijn, na restauratie, gehandhaafd. De koofverlichting boven de ramen aan de langsgevel is ook gehandhaafd. Aan de zijkanten van de spanten zijn er, per spant, richting het podium, zes spots gemonteerd die zowel de vormgeving van de aula als die van de doeken accentueren. Alle verlichting is dimbaar zodat voor vele functies het gewenste lichtnivo kan worden bereikt.

# De karakteristieke houten spanten zijn van hun dikke verflaag ontdaan zodat het gelamineerde grenen hout zichtbaar wordt. De spanten zijn blank gelakt waardoor de houtnerf nog beter zichtbaar werd. De aula is in een neutrale lichte kleur geschilderd. De zes kleuren van de velours doeken en de gordijnen brengen een prettige kleurschakering in de aula.

terug